Elke Montanari: Többnyelvű nevelés – családban, óvodában, iskolában

MontanariE._Mit2Sprachen aufwachsenElsősorban a gyereket nevelők, vagy gyerekekkel foglalkozók figyelmébe, de mindenkinek, akit érdekelhet egy nagyon jó, és könnyen olvasható könyv a nyelvi szocializációról. Egy többnyelvű neveléssel foglalkozó könyvet mutatunk.

A szerző, Elke Montanari, német anyanyelvű nyelvész, szociolingvista. Olaszországban él, és olasz férjével közösen nevelik három gyereküket. Az elméleten kívül tehát bőséges saját tasztalata van a kétnyelvűség mindennapi gyakorlatáról. A könyv a két- vagy többnyelvű nevelés fontos elméleti kérdéseit és alternatíváit járja körül, de minden mozzanatot hétköznapi nevelési helyzetekkel szemléltet. Ehhez persze nem csak saját családjából veszi a példákat, a szituációkban a legkülönbözőbb összetételű nyelvi-etnikai családokban gyerekeket nevelő migráns szülők szólalnak meg, általuk megélt nyelvi konfliktusokat, elgondolkodtató, vicces, többnyire tipikus helyzeteket mesélve el.

A többenyelvűség nagyon sokféle lehet – de sok közös alapkérdés van, amivel minden szülő találkozik. Hogyan fordítsam a gyerek előnyére azt a helyzetet, hogy már egészen fiatalon több nyelvvel kell megbirkóznia? Előfordulhat, hogy a fokozott terhelés miatt végül egyik nyelvet sem fogja tökéletesen beszélni a gyerekem? Mit jelent a többnyelvűség az iskolai pályafutás során? Mit tegyek, hogy a gyerek szívesen használja az anyanyalvét is, és jól tudjon kommunikálni például a nagyszüleivel? Mit jelent a többnyelvűség az identitását tekintve, és hogyan segítheti egy vegyes gyerekcsoportban?

A könyv legnagyobb előnye, hogy nem csak szakembereknek, hanem elsősorban érintett laikusoknak szól, nagyon szórakoztató, átélhető formában. Elke Montanari azt mutatja be, hogy a többnyelvű nevelés és kommunikáció a nehézségeivel együtt milyen vidám dolog, és praktikus segítséget ad, hogyan támogassuk a többnyelvűvé váló gyerekeket.
Aki még nem tette, a könyv olvasása után biztosan kedvet kap beszédtanulási napló vagy blog írására. 🙂

Ha érdekelnének mások tapasztalatai, vagy a nyelvi szocializációval kapcsolatos gyakorlati kérdéseitek vannak, kérdezzetek, igyekszünk válaszolni.

Barbara Sziráki

P.S. A német nyelvű könyv megrendelhető, megvásárolható könyvesboltunkban.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s